nieuws | Fingermarks

"Naar aanleiding van de talrijke handschoenfabrieken in de Hongaarse stad Pécs, Culturele Hoofdstad van Europa 2010, organiseerde de Nederlandse Accessories Foundation van 27 september t/m 1 oktober 2010 het handschoenenproject FingerMarks.
De Nederlandse vormgevers Alexander Fielden, Ela Bauer, Chequita Nahar, Hester van Eeghen Jackie Habets, en de kunstenaars Silvia B, Rozemarijn Lucassen en Merijn Bolink en de Hongaarse kunstenaars Dóra Palatinus en Zsuzsa Tresz werkten een week lang samen met enkele handschoenfabrieken.
In Pécs worden al vanaf 1761 handschoenen gemaakt. Nu zijn er nog zes handschoenenfabrieken over. Zij produceren exclusieve handschoenen, beperkte oplage, voor labels zoals Boss, Luis Vuitton, Vivienne Westwood, Escada, Esprit en Chanel en voor celebraties.
Nooit eerder stonden de fabrieken op deze manier open voor kunstenaars en vormgevers ‘van buiten’.
Op donderdagavond 30 september werd in de Nádor Galeria, in het centrum van Pécs, een Pecha Kucha avond georganiseerd waar kunstenaars en ontwerpers en specialisten uit Pécs een verhaal vertelden over hun werk, begeleid door beelden van hun werk en hun inspiratiebronnen. De bezoekers konden op deze manier kennis maken met de kunstenaars en vormgevers.
De kunstenaar Elizabeth de Vaal (Den Haag en Hongarije) heeft het initiatief genomen voor FingerMarks en organiseert samen met Jackie Habets en Karin van Paassen en de Accessories Foundation (Schiedam) het meerjarenproject FingerMarks."
- Aldus fragmenten uit het persbericht.

De week in Pecs was voor mij een intensieve periode; ik had niet eerder in het buitenland gewerkt, geen ervaring met een fabriek, en het was een drukke week. Ik vond het in z'n geheel een erg prikkelende ervaring.
Mijn beeld van 'een fabriek' was totaal anders dan de plek waarin ik terecht kwam, de Beatrix fabriek: het was kleinschalig en ambachtelijk. Ik vond dat we heel hartelijk werden ontvangen. Ik was door de situatie geinspireerd om te werken met het moment van de kennismaking. In mijn beleving heeft een designhandschoen iets formeels, het houdt afstand. Dat wilde ik in mijn ontwerp doorbreken; in mijn handschoenconcept vormen twee mensen tijdens het schudden van elkaars rechter hand een geheel, als een puzzel die in elkaar past.

Naast het fabrieks-product heb ik me nog bezig gehouden met minder toegepaste ideeën: de handschoen als wisselvacht (wij gebruiken de huid van een ander dier als bescherming, kan onze kleding dan vervolgens door andere dieren gebruikt worden als behuizing?), en een animatieschets over het gebruiken van afval als handschoenmateriaal.

Zie voor een indruk van mijn proces de foto's en filmpjes hier onder.

(klik op ? voor een specifieke omschrijving per beeld)


Links:

http://kesztyu.blog.hu is een Hongaars blog over designhandschoenen door Beatrix Steiner; de dochter van de fabriekseigenaar.

http://fingermarksblog.blogspot.com is een blog over het project FingerMarks, door Merijn Bolink en alle Nederlandse deelnemers.