Voor een positief gebaar vanuit de Schilderswijk realiseerde Rozemarijn Lucassen (bewoner van de wijk) bloempatronen.

Wil je meer weten over dit project? Neem dan per email contact met haar op: rozemarijn.lucassen@gmail.com

De bloemen komen van mensen in de wijk zelf; uit de vaas op tafel, eigen tuin, het plantsoen, of een ornament in iemands huis. Ook zitten er sieraden en geknutselde of getekende bloemen bij. Rozemarijn verzamelde en digitaliseerde ze, en maakte er vervolgens op de computer patronen mee.

Bij ieder bloemetje hoort een persoonlijk verhaal van degene die de bloem beschikbaar stelde. De verhalen zijn te lezen bij 'Bloemetjes'.Patronen van Schilderswijkse bloemetjes zijn toepasbaar voor interieur, kleding, en cadeauartikelen. De producten zijn zoveel mogelijk lokaal geproduceerd, onder andere in de wijk zelf. Meerdere ondernemers, organisaties en particulieren maakten dit mogelijk. Zowel binnen, als buiten de Schilderswijk.
Een lokaal en enthousiast product dus, zie 'Gallery' om daar een indruk van te krijgen.

Het gebaar van Schilderswijkse bloemetjes werkt twee kanten op: als een positieve aanvulling op het beeld dat men buiten de wijk van de Schilderswijk heeft, en binnen de wijk als extra motivatie voor een positieve betrokkenheid bij de eigen woonomgeving.Rozemarijn over haar persoonlijke motivatie:

Ik vind dat er vaak iets over het hoofd gezien wordt als men het over de Schilderswijk heeft, namelijk positiviteit. Terwijl er heel wat moois te ontdekken valt, en veel bewoners zich er thuis voelen.
In 2002 woonde ik voor het eerst in de Schilderswijk, aan de Hooftskade, en in de jaren daarvoor en erna woonde ik dicht tegen de wijk aan. Sinds 2005 woon ik er alweer in, zowel bij de Jacob Catsstraat als aan de Hoefkade; met plezier!
Het kan zijn dat mijn beeld erg bepaald is door de bijzondere huizen waarin ikzelf woon (namelijk een hofje en een oud straatje met gezellige voortuintjes om de hoek bij buurthuis De Mussen). Maar het valt me vaak op hoe erg het beeld dat anderen van de wijk hebben afwijkt van mijn eigen ervaring. Ik kan er ongestoord wandelen, ook in de avond, mensen groeten vriendelijk, maken een praatje, kinderen spelen en oude mensen laten hun hondje uit.
Enkele negatieve kanten: fietsen over de Hoefkade is een uitdaging, en met de auto kom ik er ook niet graag. Er wordt her en der drugs gedeald en er ligt vaak vuil op straat. Het schijnt geen fijne plek te zijn voor mensen die openlijk homo of Jood zijn. Uit de media en van andere bewoners begrijp ik dat er zeker narigheid plaatsvindt. Zelf heb ik daar gelukkig geen ervaring mee. Wat ik er wel geregeld meemaak is dat mensen de Nederlandse taal matig beheersen.
Je mag me naief noemen, maar ik kan niet anders dan heel eerlijk zeggen dat ik me thuis voel in de Schilderswijk.
Dat komt denk ik door de diversiteit, maar ook door de huiselijkheid: om mij heen is iedereen gewoon bezig met het beste van zijn of haar leven te maken. In een wereld waar mensen met verschillende leefstijlen en opvattingen soms ver van elkaar verwijderd zijn, en oorlog voeren, ben ik blij om te wonen in een wijk die er blijkbaar toch in slaagt om meer dan honderd nationaliteiten te huisvesten..
Petje af daarvoor!
Om de positieve kanten van mijn buurt te stimuleren, en ook bij anderen onder de aandacht te brengen, ben ik dit project begonnen.

Rozemarijn is onder andere kunstenaar en ontwerper, klik HIER voor haar website, en HIER om een interview met haar te beluisteren (februari 2018).