Galid:
Welkom in de Schilderswijk!
Mensen zijn hier gastvrij; als je bij iemand langs komt moet je niet verbaasd zijn als je meteen te eten krijgt. En voor de verschillende maaltijden, uit vele culturen, zijn alle ingrediënten te koop op de Haagse Markt. Tegelijkertijd is men hier al met weinig tevreden; de kunde om met eenvoud te leven en toch gelukkig te zijn zie ik hier om me heen. Ik kom uit Nieuwkoop, een hele andere omgeving, en voor mijn kinderen zou zoveel ruimte natuurlijk fijn zijn om in te kunnen spelen. Toch blijf ik graag: als kinderen de taal goed beheersen en zich hier ontwikkelen zie ik een goede toekomst voor ze.
(2017)


Aad:
Ik woon in een ons kent ons- straatje, waar veel samen wordt gedaan. Straatfeesten, eieren zoeken met Pasen, en Sinterklaas komt bijvoorbeeld op bezoek. Die activiteiten zijn begonnen toen hier vooral mensen woonden die met pensioen gingen, die hebben een bewonerscomité opgericht, waar ik nu ook in zit. Het is een gemengde straat, met verschillende culturen en etniciteiten. Over het algemeen zijn het vooral jonge stellen die hier een huis kopen, en die de charme van zo'n straatje begrijpen. Men let op elkaar, en zorgt voor elkaar, zodat bijvoorbeeld een buurman die aan het dementeren is kan worden geholpen.
Zelf vind ik het altijd leuk om boodschappen te doen bij de Turkse supermarkt, dan voelt het echt als mijn buurtje. Dat komt doordat ik er tegenwoordig heel vrolijk word begroet, dat is gelukkig zo gegroeid en ik vind het heel belangrijk.
We hebben een tijd veel last gehad van rondhangende jongetjes achter onze huizenrij, dat was echt een probleem. De sfeer die verveelde kinderen met zich meebrengen kan behoorlijk grimmig zijn en daar willen wij graag wat aan doen. Daarom zijn we al jaren in overleg met de gemeente, want wij zouden bijvoorbeeld graag een actieve buurttuin achter onze huizen mogelijk willen maken. Maar het wordt helaas niet toegestaan; de reactie van de gemeente was dat dat zinloos is omdat het de Schilderswijk betreft. Onzin! Het kan hier wel, dat weet ik zeker. Geef de betrokken mensen die hier wonen de creatieve vrijheid om positieve dingen te doen!
(2017)


Abdoel:
Mijn beginjaren hier in Nederland werkte ik bij een meubelmakerij aan het begin van de Jacob Catsstraat. Ik ben de eigenaar van die zaak nog altijd dankbaar, want hij heeft me bij veel dingen geholpen.
Nadat de huizen aan de Van Bassenstraat gesloopt moesten worden heb ik lange tijd buiten Den Haag gewoond. Nu ben ik alweer jaren terug in de Schilderswijk, en met tevredenheid! Voor jonge kinderen vind ik het hier te druk. Maar nu onze kinderen volwassen zijn ben ik blij om hier zelf weer te wonen. Dat komt vooral door de gezelligheid: mensen spreken je makkelijk aan en maken een praatje. Ik ben graag buiten en zo ontmoet ik veel mensen; gewoon bij ons voor de deur. Omdat wij een tuin aan de straatkant hebben, en mensen graag even komen buurten. Ja, ik heb echt wel wat met deze wijk!
Ik zou het goed vinden als er door de gemeente en woningbouwverenigingen streng gehandhaafd wordt, zodat mensen die bijvoorbeeld vuil laten slingeren ook echt een boete krijgen. En mijn wens zou verder zijn: meer buurtfeesten, zodat mensen elkaar kunnen leren kennen. Want om elkaar te helpen, moet je elkaar eerst kennen. Saamhorigheid, dat is heel belangrijk.
(2017)


Adita:
In onze buurttuin Het Schildershof worden zaden en recepten van verschillende culturen uitgewisseld. Dan neemt de één Marokkaanse koffie mee en de ander Turkse thee, om aan anderen te laten proeven. We wisselen wel vaker eten uit en ik geniet echt van de mix aan culturen! Ik ben Afghaans, woon nu zo'n twintig jaar hier en ik voel me echt helemaal thuis.
(2017)


Aleyna:
Er wonen hier veel kinderen, daarom kun je hier veel vrienden maken.
(2017)


Amal:
Voor mij is de grote diversiteit aan achtergronden iets heel moois. Ik houd ervan om de verbondenheid tussen mensen te versterken, en het positieve uit ze te halen!
(2017)


Anja:
Ik heb veel met mensen uit de Schilderswijk mogen samenwerken en samen mogen doen, en de verscheidenheid en kleurrijkheid van de mensen blijft me fascineren. Het is een kunst als mensen van zo'n grote verscheidenheid in vrede met elkaar kunnen samenleven en we mogen er wel eens vaker bij stil staan hoe vaak dat goed gaat, hoe bijzonder dat is...
(2019)


Arjen:
Ik vind de betaalbaarheid en de diversiteit aan culturen fijn. En ik ben blij met de leuke plekken waar je eten kunt halen. Ik ben politicus en ik zie het wonen in deze wijk trouwens ook als een meerwaarde voor mijn werk.
(2017)


Ashna:
De Schilderswijk is een bruisende en dynamische omgeving die heel centraal gelegen is. Het is mijn woonomgeving, waar ik mij prettig en veilig voel. Verschillende kleuren, geuren, en achtergronden, die een geheel vormen. De Schilderswijk is een afspiegeling van ons huidige Nederland!
(2018)


Asu:
Ik waardeer de hechtheid van deze wijk.
En de verschillende activiteiten die er plaatsvinden.
(2018)


Atif:
Ik vind het fijn dat mijn oom en oma hier allebei wonen.
(2017)


Aya:
De zon komt altijd op in de Schilderswijk! Als ik me in de ochtend boos voel, en naar buiten ga, word ik blij.
(2017)


Ayoub:
Deze wijk heeft mij gemaakt tot wat ik ben. En het is hier gezellig he? Hier is het echte leven namelijk. Er is ook wel wat verbeterd: vroeger zorgde ik voor problemen en vond ik dat niemand iets voor ons jongeren deed, nu ben ik zelf meester bij het buurthuis Samson. En ik ga goed om met jongens waar ik eerst mee vocht. Ik kan wel zeggen dat ik echt trots ben op deze wijk.
(2017)


Beppie:
Ik ben geboren en getogen in de Schilderswijk, en woon er al mijn hele leven. Ik hoef hier echt niet weg hoor! Ik heb eens, toen ik jong was en ging solliciteren, bij dat gesprek gezegd: "Een ding: ik kom wel uit de Schilderswijk. Dan weten jullie dat meteen." Die baan heb ik toen wel gekregen, dus dat was geen probleem. En als ik mensen in bijvoorbeeld Friesland vertel waar ik woon, zijn ze altijd verbaasd dat ik het hier zo naar mij zin heb. Op onze boot zit een sticker van een ooievaar. Daarover zeg ik: "Hoog op de poten, kaal in de veren en een grote bek, zoals het wapen van Den Haag.."
(2017)


Cagdas:
Het zou best kunnen dat ik hier na mijn studie blijf wonen; de drukte bevalt mij. Er woont hier veel familie van me en ik vind het om eerlijk te zijn wel prettig om zoveel Turkse mensen om me heen te hebben. Ik geniet ervan als mensen samenkomen.
(2017)


Carla:
Kinderen in deze wijk zijn enthousiast en dankbaar. Theaterbezoek, uitjes: alles wordt met een blijde lach ontvangen. Ik geef hier al jaren les. Kinderen zullen altijd groeten, maakt niet uit hoe oud ze inmiddels zijn. Gastvrij en altijd iets te eten!
(2018)


Carmen:
Er is hier veel saamhorigheid, en men vertelt elkaar snel nieuws door. Zoals over hoe je iets kunt organiseren, of waar je hulp kunt vinden. Ik zie dat mensen elkaar echt wat gunnen, dat vind ik mooi. Zolang de buurvrouw maar niet meer heeft dan jijzelf natuurlijk he.. Dat zie ik ook haha!
(2017)


Chaimae:
Ik vind het een leuke drukke wijk.
(2017)


Dalal:
Ik find het fijn dat de school dichtbij is, er een grote speeltuin aan het Oranjeplein is, en dat deze wijk multicultureel is.
(2018)


Daniëlle:
De Schilderswijk straalt door de verschillende culturen, de verschillende achtergronden. Ik woon in een nieuw deel van de wijk, en het is duidelijk dat de mensen om mij heen, die allemaal een buitenlandse afkomst hebben, het zeer waarderen dat ik er juist met mijn Nederlandse gezin woon. Ze zouden dat eigenlijk wel meer willen zien, en ikzelf ook. Ik ben hier heel bewust gaan wonen, om deel uit te maken van een andere omgeving, en daaraan bij te dragen. Mijn bloemen symboliseren met hun kleur warmte (paars), en vernieuwing (wit). Bloemen staan voor verandering: meer bloemen in de Schilderswijk!
(2019)


Destiny:
Mijn familie komt hier vaak tijdens evenementen, met onze draaimolen en de poffertjeskraam. Ik ga dan graag mee, omdat ik het heel gezellig vind.
(2017)


Diederik:
Ik houd van een variatie aan mensen en culturen. Ik vind dan ook vooral die delen in de Schilderwijk leuk waar verschillende nationaliteiten wonen, waar het gemixt is.
In het huizenblok waar ik woon maakt men vaak een praatje op straat en zorgen de buren voor elkaar als het nodig is, dat is me ook veel waard.
(2017)


Douadi:
De Hoefkade is een leuke straat, met goede buren en alles dichtbij.
(2018)


Duhan:
Ik houd ervan dat hier zoveel feesten zijn, daar heb ik altijd zin in!
(2017)


Ebru:
Een gezellige buurt, echt lieve mensen, en veiligheid.
(2018)


Ebru:
Ik heb hier lieve buren, en vind het een leuke gezellige buurt.
(2018)


Elif:
Ik vind het hier leuk omdat er zoveel lieve mensen zijn.
(2017)


Erdem:
Mijn broers en ik runnen hier al jaren een bedrijf, en we zijn hier zelf opgegroeid. Het mooie is dat er zoveel verschillende nationaliteiten aanwezig zijn, dat is echt een rijkdom. Het laat zien dat het dus kan: samenleven met diverse culturen. Persoonlijk heb ik ook een vriendenkring die heel gemengd is. Het belangrijkste daarbij is respect, dat moet je elkaar kunnen geven.
Het komt wel eens voor dat nieuwe klanten van onze drukkerij wat voorzichtig zijn als ze horen dat wij in de Schilderswijk zijn gevestigd. Een negatief imago kan dus grote gevolgen hebben, en we moeten er extra hard aan werken om het vertrouwen te krijgen. Ik bewijs mensen graag dat we juist kwaliteit in huis hebben, en dat je hier met een gerust gevoel naartoe kunt komen.
Maar wat voor mij ook heel belangrijk is: ik gun de jongeren die hier opgroeien een eerlijke kans, waarbij ze zonder vooroordelen kunnen leren en werken.
(2017)


Erik:
Met het stukje waar ikzelf woon ben ik heel tevreden. Over het grotere geheel maak ik me wel zorgen. Dat komt bijvoorbeeld doordat ik hoorde dat mijn vriendin op straat uitgescholden werd, zonder dat de jongens die dat deden gecorrigeerd werden door de oudere mannen die erbij in de buurt zaten. Ik denk dan dat de verschillende culturen te weinig naar elkaar toe bewegen. Toch heb ik daarna mijn huis hier gekocht. En ik ga bewust naar de winkels hier in de wijk, om de middenstand te ondersteunen. Als bloem laat ik graag een paardenbloem zien, die overal tussen het asfalt door kan groeien.
(2017)


Esmeralda:
In de achttien jaar dat ik er nu woon is er wel een keer bij me ingebroken, dus ik denk dat veiligheid belangrijk is. Aan de andere kant: dat had ook ergens anders kunnen gebeuren. Ik werk al lange tijd als vrijwilliger in het verzorgingstehuis bij mij in de buurt, en daar maak ik steeds mee hoe nodig het is dat mensen naar elkaar omkijken en elkaar helpen. Als mensen dementeren bijvoorbeeld, dan help ik ze graag weer veilig terug naar hun huis. Maar ook voor de jeugd moeten we goed zorgen: opvoeding is eigenlijk waar het allemaal mee begint!
(2017)


Etmée:
Voor mijn boodschappen loop ik veel door de wijk, om naar de markt te gaan, of naar het centrum. Het is heerlijk om dan met verse producten thuis te komen!
Wat mij betreft mag er nog wel een bekende supermarkt bij ons in de buurt komen, en een drogist, want die mis ik.
(2017)


Fatiha:
Ik vind het een mooie wijk, waar alles dichtbij is, en waar ik me veilig voel.
(2018)


Fatima E Zohra:
Ik ben hier voor de toekomst van mijn kinderen. Ze zijn geboren in Spanje, maar daar is geen goede toekomst voor ze.
(2018)


Fatima:
Ik woon dichtbij de Haagse Markt, daar kom ik heel graag. Al geef ik dan wel vaak te veel geld uit... Twee dagen per week geef ik taalles aan vrouwen bij mij in de buurt, als vrijwilliger. En ook daar is een goede sfeer.
(2017)


Fatma:
:)
(2018)


Fehime:
Ikzelf ben hier geboren en opgegroeid. Je woont er met culturen van alle landen bij elkaar en met zijn allen vormen wij een gezellige wijk.
Toen ik vandaag buiten kwam werd ik verwelkomd door een mooie zonnige dag. Ik zag moeders en vaders, allemaal haastend met hun kinderen op weg naar school. Het geeft mij een warm gevoel om mensen tegen te komen, en ervaar het echt als "Wij met onze wijk".
(2018)


Figo:
Een van de leukste dingen vind ik het halen van een dönerbroodje bij de Turkse bakker. Er zijn hier veel van die bakkerszaken; daar geniet ik van
(2017)


Fleur:
Ik ben in de zeventig en als verjaardagscadeau heb ik een rondleiding door de Schilderswijk geboekt, voor al mijn vrienden. Dat was een indrukwekkende kennismaking! Er zijn hier zoveel positieve initiatieven, van mensen die echt wat willen maken van hun leven. Toen ik hier een woning kon kopen, bedacht ik me dan ook geen moment, ondanks dat de makelaar me vroeg of ik wel zeker wist dat ik hier zou willen wonen. Ik ben ervan overtuigd dat mensen uit verschillende werelden er goed aan doen om met elkaar te mengen, en dat ga ik nu zelf ook doen. In dit laatste deel van mijn leven sta ik open voor een nieuw avontuur.
(2017)


Flora:
Een van mijn favoriete plekken is De Berg, dat is een gemetseld heuveltje bij het Vaillantplein. Helemaal toen er bovenin nog een soort gat zat; daar speelden we dat het een portal naar een andere wereld was. Ik en mijn vriendinnen zijn zo van: we willen iets nieuws proberen, laten we eens gek doen! Ik heb wel eens aan mijn vriendinnen gevraagd hoe zij het hier vinden, en ze vinden het hier leuk. Dat komt vooral doordat er veel speelplekken zijn waar ik woon, en daar leer ik ook veel kinderen kennen. Wat ik wel mis is wat meer natuur.
(2017)


Gamze:
Als ik terug kom uit het buitenland vind ik het fijn om weer gewoon Nederlands te kunnen praten met iedereen, en natuurlijk om mijn vriendinnen weer te zien. Dit is echt mijn plek, hier weet ik alles te vinden!
(2017)


Giona:
Al ongeveer zestien jaar woon ik hier, en ik voel me hier thuis.
Verschillende culturen, en ik voel me veilig.
(2018)


Gita:
Het is een natuurlijke, kleurrijke, en veelzijdige wijk. Als bewoner vond ik dat al jaren geleden, maar omdat ik hier werk maak ik het ook dagelijks mee: ontmoeting en wisselwerking, dat is hier essentieel. Ik vind dat wat er gebeurt tussen mensen, het samenkomen van verschillende culturen, vaak een goed voorbeeld zou kunnen zijn voor meer plekken in Nederland.
Persoonlijk zet ik mij daar waar het nodig is, en daar waar het kan, ook in voor het samenbrengen van mensen. Ik geloof in het verbinden van mensen door hen bewust te maken van de overeenkomsten die wij hebben. Zo is mijn ervaring dat wanneer hier een feest is, waarbij uiting wordt gegeven aan eigen culturele gebruiken (zoals Zaghrata; luidkeels tong geluiden maken door Islamitische vrouwen of zoals bij de Holi - viering; elkaar besprenkelen met gekleurde poeder of kleursel door de Hindoestanen) dit hier in Schilderswijk heel gewoon is.
Dit is zo waardevol; respect hebben voor elkaar en elkaar de ruimte geven!
(2017)


Gönül:
Nu woon ik hier al zeventien jaar, aan de Hoefkade.
Ik vind dat het er goed is.
(2018)Hanan:
Ik vind het een prachtige wijk: mooi en veilig. Iedereen kent elkaar en ik woon dichtbij het centrum. De school is ook maar een paar stapjes lopen, en mijn familie is er. Als ik ergens anders ben geweest, en terugkom, voel ik me thuis.
(2018)


Hanna:
Als ik de planten in mijn kadetuintje water geef krijg ik vaak reacties van mensen. Kinderen vinden het soms vreemd dat ik met een gieter water uit de gracht hijs; ik probeer ze dan uit te leggen waarom ik het tuintje verzorg. Af en toe krijg ik ook plantjes cadeau; die staan dan plotseling bij het hek. Ik denk dat ik wel weet van wie ze komen, namelijk van een meneer die bij de bloemenveiling werkt. Soms zette hij zelfs hele partijen voor ons neer.. Helaas zou ik zijn gezicht niet meer goed herkennen, terwijl ik hem misschien zo nu en dan tegenkom op straat. Jammer genoeg kan ik hem dus niet bedanken. Maar ik vind het heel erg leuk, en ik zet zijn bloemen iedere keer in het tuintje.
(2017)


Haseena:
Omdat ik hier dichtbij geboren ben, namelijk in Transvaal, was de Schilderswijk een deel van mijn jeugd. Vrienden en familie wonen hier, en mijn dagelijkse leven speelt zich hier voor een groot deel af: werken, boodschappen doen, en sociale contacten. Eigenlijk zie ik dit deel van de stad, samen met Moerwijk (waar ik nu woon) en het stuk richting de Weimarstraat, als een geheel. Mensen wonen er dicht op elkaar, er zijn allemaal verschillende eettentjes, het is druk op straat, en die sfeer ervaar ik als een thuis. Ik vind het positief dat hier zoveel verschillende culturen zijn. Maar Vinkeveen, een totaal andere omgeving, hoort ook bij mij. Als ik daar ben geniet ik juist van de rust en de natuur, want dat heb je hier eigenlijk te weinig. En de combinatie van die verschillende woonomgevingen heeft mijn leven rijker gemaakt.
Ik werk bij buurthuis De Mussen als secretaresse voor De Werkplaats, en mijn kinderen gaan in ditzelfde buurthuis naar de buitenschoolse opvang. Door het contact tussen mijn kinderen en andere kinderen is me iets opgevallen: als je weet wie iemand’s ouders zijn, en in wat voor situatie iemand opgroeit, groeit je inlevingsvermogen automatisch. Als ik me in iemand kan verplaatsen voel ik me ook meer op mijn gemak. In onze eigen straat, in Moerwijk, kan ik daardoor met een gerust hart mijn kinderen bij anderen thuis en buiten laten spelen. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen leren om goed met anderen om te gaan, en dat ze geen verkeerde dingen nadoen. Ik heb er bewust voor gekozen om mijn kinderen naar een diverse school te brengen, waar ze veel mogelijkheden krijgen.
Want helaas lijden sommige kinderen aan een armoedige opvoeding. Zo gebeurde het een keer dat mijn zoontje door een jongen werd beledigd, vanuit het niets, met een opgeheven middelvinger en tong uitsteken. Daar zou ik minder van geschrokken zijn als ik de jongen persoonlijk had gekend, dan zou ik misschien met zijn ouders kunnen praten. Ik hoorde dat iemand dit principe mooi uitlegde door middel van een ui: onze buitenkant, waar we in eerste instantie op reageren, is zo anders dan de binnenkant, maar om dat te zien en om daar te komen, dat heeft tijd nodig. Ik vind dat de Schilderswijk, en ook Transvaal, veel veiliger zijn gaan voelen, en als mijn kinderen hier willen gaan wonen vind ik dat goed.
Mijn eigen wens is dat ik hier in het buurthuis mijn passie voor ICT kan delen met anderen, door computerles te geven, en zo iemand's wereld groter te maken!
Tegen mensen die de Schilderswijk niet kennen zou ik zeggen: als je hier naartoe komt, laat dan eerst je vooroordelen los en laat de echte ervaringen op je af komen.
(2018)


Hayat:
Hier ben ik opgegroeid, en de saamhorigheid vind ik heel waardevol. Toen mijn moeder ziek was en ik zag hoe goed zij en ons gezin gesteund werden door een vriendin, is bij mij belangrijke inspiratie gegroeid: ik wil er zijn voor mensen die het nodig hebben. En dat doe ik sindsdien door aandacht te geven aan bijvoorbeeld terminaal zieken. God laat je niet in de steek, en er is altijd iemand die jij kunt helpen. Dat motiveert mij! In deze wijk, maar ook erbuiten.
(2017)


Hedia:
Ik vind de veiligheid hier belangrijk.
Veel mensen kennen elkaar, alles is op loopafstand, en er zijn veel activiteiten voor kinderen.
(2018)


Hiranur:
Het is hier goed. Ik vind het leuk dat het hier altijd druk is.
(2017)


Houda:
Ik ben pas in Den Haag en ken alleen nog deze wijk. Ik kom uit Syrië en ben heel blij dat ik hier woon. Mensen staan open voor elkaar in deze buurt.
(2018)


Icha:
Ik woon hier omdat ik het een fijne wijk vind. Door de verschillende culturen en mogelijkheden. Zoals het buurthuis waar zowel ouders en kinderen terecht kunnen voor ontspanning, en om aan activiteiten deel te nemen. Ik voel me ook veilig in deze buurt.
(2018)


Ikram:
Ik ben blij dat ik hier woon want ik ken veel mensen. Eerst op school, en nu als vrijwillige overblijfjuf. Ik hou heel veel van kleine kinderen.
(2018)


Imran:
Ik vind het leuk dat hier veel mensen zijn, en dat er veel plekken zijn waar je kunt spelen. Het is de beste wijk.
(2017)


Irene:
Ik ben hier opgegroeid. Nadat ik een paar jaar ergens anders woonde ben ik weer teruggekomen, voor de liefde! Inmiddels woon ik al in mijn zevende Schilderswijkse woning. Wij wonen hier naar onze zin, en ik ben erg actief in de wijk. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om mensen rond te leiden, en aan buitenstaanders te laten zien wat hier allemaal gebeurt. Ik heb nog heel veel positieve ideeën, die hoop ik allemaal uit te voeren.
(2017)


Ismaël:
Gelukkig kan ik in onze straat lekker buiten spelen, dat doe ik graag. Er wonen hier heel veel mensen, maar in mijn straat is het rustig.
(2017)


Jacobien:
Mensen kennen elkaar, er is een ouderwetse gezelligheid.
(2017)


Janayd:
Ik kijk met bewondering naar politie op straat; later wil ik ook graag dat werk hier doen.
(2017)


Jeremiah:
Er zijn hier heel veel mensen, met veel moois, zoals bloemen.
(2017)


Judyta:
Wonen waar ik woon, in de Jan Steenstraat, is heel leuk omdat het dichtbij een gezellig park is.
(2017)


Jullian:
In de achtentwintig jaar dat ik hier woon heb ik gemerkt dat het averechts werkt als je meteen boos op overlast reageert, en dat doe ik niet meer. Sindsdien voel ik me hier meer op mijn gemak. We gaan nu meer met elkaar in gesprek, en dan blijkt dat we het beste met elkaar voor hebben. Volgens mij kun je, als je hier goed kunt wonen, eigenlijk de hele wereld aan: het maakt je streetwise.
Van de mensen om mij heen krijg ik weleens eten, of ze nodigen me uit als er feest gevierd wordt, dat waardeer ik. De manier van communiceren is hier ruw en direct, en gaat niet via anonieme briefjes, zoals je weleens ziet in andere delen van de stad. En als er iets mis gaat bij iemand schiet iedereen (vriend en vijand) meteen te hulp.
Wanneer ik zeg dat ik wel in een chiquere wijk zou willen wonen, vraag ik me tegelijk af of ik daar eigenlijk wel gelukkiger zou zijn!
(2017)


Junior:
Ik woon hier sinds 1992, daarvoor woonde ik in Groningen. Hier is veel beweging. En waarschijnlijk komt het doordat ik zelf deel van deze wijk ben, dat ik het hier goed vind. Want mijn indruk van deze wijk is heel anders dan het beeld dat mensen er op afstand van hebben.
(2017)


Khadija:
Ik vind de Schilderswijk leuk om de winkels die er zijn.
(2017)


Khadija:
Ik woon hier nu negen jaar. Veel vriendinnen en familieleden van mij wonen hier ook, daar ben ik heel blij mee.
(2017)


Kishan:
Ik ben een tijd lang bezig geweest om onze winkel mooi op te knappen, en ik zie dat mensen nieuwsgierig zijn. Ik ben hier echt wat nieuws begonnen en dat voelt goed.
(2017)


Krishna:
In de drieëndertig jaar dat ik hier nu woon heb ik het altijd heel prettig gehad. Ik zorg voor de planten in het portiek, en van de buurman mag ik ook zijn tuin gebruiken. De eigenaar van het café onder mijn huis is lief; als er eens iets is dan is het goed bespreekbaar. En natuurlijk is het weleens druk, in de zomermaanden als er veel kinderen buiten spelen. Maar mij irriteert dat niet, ik heb er begrip voor. Veel van onze buren zijn door de tijden heen verhuisd, en op dit moment hebben we veel verschillende culturen in het gebouw. Ik vind dat helemaal prima.
(2017)


Laila:
Ik woon bij de Delftselaan, daar is het eigenlijk heel rustig. En ik voel me hier zo ontzettend thuis, als ik mijn straat in kom voel ik dat echt. Misschien komt dat ook doordat ik hier ben opgegroeid; het is zo vertrouwd voor me.
(2017)


Latisha:
Toen ik hier op mijn zestiende naar toe verhuisde was ik zo blij dat het huis een voortuin heeft... Het is een heel leuk huis, en ook de rust eromheen had ik niet verwacht. Voor mij is het bovendien fijn dat het dichtbij het centrum is.
(2017)


Leda:
Het is gezellig om de buren te spreken, zo op straat, en samen te eten. Vrienden van ons wonen ook hier, een paar straten verderop.
(2017)


Leila:
Ik kom vaak klasgenootjes tegen op straat. En ik hou ervan als er ergens een feest is, bijvoorbeeld een verjaardag.
(2017)


Lien:
Na veertien jaar woonervaring kan ik over deze wijk wel zeggen dat ik het er geweldig vind! Het is een sociale plek, waar ik vaak met vriendinnen heb genoten van het bijkletsen en elkaar spontaan ontmoeten. Maar, en dat is een zin die ik vaker tegen mensen zeg: vrolijkheid moet je zelf maken. Als je zelf een sociaal karakter hebt gaat de wereld voor je open.
(2017)


Linda:
Mijn familie woont in Loosduinen en Wassenaar, en toen ik zes jaar geleden hier ging wonen werd er verbaasd op gereageerd. Ik woon tussen mensen met allerlei verschillende achtergronden, en dat past juist heel goed bij me. Bij mij moet je echt niet aankomen met hokjes! Iedereen is anders, en dat is precies wat ik mooi vind. Zo maakte ik ook mijn bloemetje: met Pasen kleurt alles geel, maar wie zegt dat het geel moet zijn? Roze vind ik mooi, vandaar. Mijn buren en ik vinden het leuk om verschillende gerechten uit te wisselen, dat is absoluut een voorbeeld van wat ik zo waardeer aan mijn naaste omgeving.
(2019)


Lixandra:
Ik woon hier niet, maar kom hier vaak voor mijn familie, en vind het een hele leuke wijk.
(2018)


Ludger:
Het gemak waarmee je hier een praatje met elkaar maakt valt mij op. Dat is echt anders dan in andere wijken. Het komt doordat er veel mensen buiten zijn, maar ook doordat men minder op zichzelf is, hier zijn mensen beschikbaar. De Vaillantlaan doet mij denken aan Parijs, omdat het dag en nacht leeft.
(2017)


Maaike:
We zijn met onze kringloopwinkel nu een paar weken open en ik heb het gevoel dat we echt in een warm bad terecht zijn gekomen. We krijgen hele enthousiaste reacties, en mensen bieden zelfs aan om komen te helpen. Bijvoorbeeld zodat ze dan bij ons wat beter Nederlands kunnen leren spreken.
(2017)


Maarten:
Groene vingers heb ik niet, maar de natuur vind ik buitengewoon interessant! Al die verschillende ecosystemen die het geheel maken. In onze mooie wijk is het niet anders! Als wijkagent ben je hierin een belangrijke schakel, dat vind ik zo mooi aan het vak en het is geweldig uitdagend! Deze wijk heeft karakter en daar houd ik van.
Als hier iets gebeurt, vindt gelijk iedereen er wat van en laat men van zich horen. Ik werk hier nu zo'n tien jaar als wijkagent en met veel plezier. Voor mij zijn ontmoetingen met heel uiteenlopende mensen iets waar ik voldoening uit haal. Het ene moment met jongeren op pad en dan weer bij ‘tante Truus’ op de koffie! Hele verschillende meningen en werelden kom je hier tegen en dat maakt het voor mij zo leuk. Geen dag is hetzelfde en ideeën in overvloed.
Ik ga voor de gezamenlijke kracht, maar soms is abrupt ingrijpen ook gewoon nodig en vaak zelfs "twee vliegen in één klap". De basis van mijn werk ligt in mijn wijk en ik denk altijd met die wijk mee, maar het is een utopie om heel de wijk tevreden te stellen. Ik doe mijn uiterste best en denk in mogelijkheden, ik vind dat je dat ook mag verwachten van een wijkagent.
(2017)


Maria:
Ik woon hier graag omdat alles goed met elkaar verbonden is.
Er zijn veel activiteiten voor kinderen en voor integratie.
(2018)


Marjana:
Deze wijk is rijk aan talenten. Muziek, dans en tekenen; ik heb hier zoveel mooie dingen gezien! Bijvoorbeeld de brassband Rythm Allstars treedt hier vaak op, en zij zitten echt op hoog niveau. Ik ben erg trots op onze jongeren uit de Schilderswijk. En er wordt hier veel georganiseerd; ik geniet van al die culturele activiteiten.
(2017)


Marly:
Iedereen kent elkaar, en let op elkaar om te zorgen dat het goed gaat in de buurt.
(2017)


Martha:
Ik kom uit Duitsland en woon sinds 1949 in deze buurt. Die begintijd was moeilijk, als Duitse in Nederland, maar uiteindelijk ben ik me helemaal thuis gaan voelen. Om mij heen wonen prettige mensen en ik maak vaak een praatje op straat als ik bijvoorbeeld boodschappen ga doen. De slager weet zelfs zodra ik binnenstap al wat ik ga kopen, en vaak maken we daar een grapje over. Een hele tijd heb ik samen met een aantal buurvrouwen een club gehad, waar we samenkwamen voor uitstapjes en om Surinaams te koken. Maar ook vooral om te ouwehoeren! Ik loop de deur niet plat bij anderen, maar heb wel op een leuke manier contact. Toen ik bijvoorbeeld onderweg een beetje wankelde met mijn rollator werd ik heel aardig geholpen door mannen die aan de straat werkten, ze waren bezorgd over me en lieten me even bij hen uitrusten. Ik heb het hier gewoon prima. En ik vind het onterecht als mensen denken dat de Schilderswijk slecht is; dat gaat me aan het hart!
(2017)


Marzia:
De mensen komen hier voor elkaar op, ze helpen elkaar.
(2017)


Mira:
Mijn moeder werkt hier en ik kom graag bij haar werk op bezoek. Dan drinken we samen met haar collega's thee, praten we gezellig, of we tekenen samen.
(2017)


Miray:
Ik heb het gewoon naar mijn zin!
(2017)


Mohamed:
Ik ben hier geboren en opgegroeid, en ik vind het inderdaad een hechte wijk. Misschien dat die verbondenheid voor anderen vreemd is, maar via ons buurthuis kun je makkelijk mensen leren kennen, ook als je hier niet woont.
(2017)


Mohamed:
Ik vind dit een hele aangename wijk, maar in mijn tienertijd schaamde ik me dat ik hier woonde. Ik was bang dat mijn klasgenoten in Voorburg dachten dat ik een arme sloeber zou zijn. Totdat ik een keer de hele klas heb uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de moskee bij mij in de buurt; toen kreeg ik hele positieve reacties. We hadden laatst een klassen reünie, en dat bezoek kwam weer ter sprake; het was een leuke herinnering.
Op dit moment wordt mijn koopwoning gebouwd, in de buurt. Daar heb ik heel bewust voor gekozen. Omdat mijn ouders hier wonen, en ik er dan voor ze kan zijn, maar ook voor mijn kinderen in de toekomst. Zelf heb ik hier een mooie jeugd gehad, met een hele goede basisschool om de hoek, en dat gun ik mijn kinderen ook.
Ik zie dat mensen hier wat voor elkaar over hebben, en niet alleen maar op zichzelf gericht zijn.
(2017)


Mohamed:
Er was vorig jaar een springkussen op het plein voor mijn school, en op dat plein speel ik vaak.
(2017)


Mohamed:
One love, de Schilderswijk is voor mij de beste wijk!
(2017)


Moska:
Er zijn hier in buurthuis De Mussen zoveel nationaliteiten! In deze kantoorruimte alleen al zijn op dit moment zes verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd.
(2017)


Moussa:
Ik zie dat mensen graag een praatje met elkaar maken, zo op straat; ze staan open voor elkaar. Ik denk dat dat met de Marokkaanse cultuur is meegekomen. Bij ons in de Voordeelbakker komt eigenlijk iedereen, ook steeds meer Nederlandse Nederlanders. En als er in de toekomst nou eens een pinautomaat in de straat zou komen zou dat helemaal mooi zijn...
(2017)


Naishely:
Het is leuk om samen dingen te doen, en ik ga graag met het zoontje van een vriendin van mijn tante naar de speeltuin. Lekker buiten!
(2017)


Nalinie:
Tussen mijn huis en mijn werk is het vijf minuutjes lopen, dat vind ik heel prettig. Ik waardeer het dat mensen elkaar hier met rust laten en vriendelijk groeten. Ik woon hier naar mijn zin, en daarbij heb ik echt fijne collega's en dat is ook heel belangrijk voor me!
(2017)


Naomi:
Voor mij waren er twee redenen om voor de Schilderswijk te kiezen: hier woon ik dichtbij mijn kerk, en ik ben nieuwsgierig naar verschillende culturen. Ik ben er echt middenin gaan wonen en voel me thuis. Twee jaar geleden kochten wij ons huis, en ik neem actief deel aan de wijk. Mijn zoontje gaat naar de kinderopvang in onze staat, en we zijn van plan om alle speeltuinen te gaan ontdekken. Het leuke is dat je met een baby makkelijk in contact komt met andere mensen. Iedere zondag brengt mijn man een oudere vrouw, die wij inmiddels als onze oma zijn gaan zien, naar de kerk, en ikzelf ga geregeld bij haar op bezoek voor de gezelligheid. Op de Moeder en Kindclub waar ik naartoe ga, help ik binnenkort ook mee met de bijeenkomsten waar we als moeders kunnen uitwisselen over opvoeding, en alles wat bij het leven hoort. Daar komen ook veel vrouwen die een ander of geen geloof hebben, wat ons bindt is het moederschap!
(2017)


Narin:
Het is de sfeer die ik zo goed vind, die is vertrouwelijk. Er is ook altijd wat te doen, er zijn veel verenigingen, de kinderboerderij, het lekkere eten, dat maakt de wijk leuk. Zelf heb ik twee slechte ervaringen, en toch blijf ik me hier thuis voelen. Je moet ook geen doemdenker zijn, stay positive!
(2017)


Nataly:
Ik ben het helemaal niet eens met alle negatieve dingen die ik over de wijk hoor! Als ik hier als vrouw alleen over straat loop, ook om twaalf uur in de nacht, voel ik me gewoon veilig. En ik woon hier al 34 jaar. Zolang jij niemand lastigvalt en mensen niet op een neerbuigende toon aanspreekt, zal je ook van niemand last hebben.
(2017)


Nazeha:
Ik ga altijd graag naar het buurthuis, om er koffie te drinken en met elkaar te praten. En vooruit; af en toe eten we er ook wat lekkers bij..
(2017)


Nihat:
Dat wij met zoveel kleuren, culturen, talen en soorten mensen hier op dit stukje grond vredig samenleven! Mensen laten elkaar hier met rust; als de buren een keer lawaai maken bij het klussen, levert dat niet meteen een probleem op.
(2017)


Nils:
Wat heeft de Schilderswijk voor mij betekend?
In Den Haag is er een wijk die de Schilderswijk wordt genoemd en deze wijk is ook een beruchte wijk met veel negatieve berichtgeving. De Schilderswijk staat bekend om zijn multiculturele bewoners en exotische winkels met lekkere hapjes en versnaperingen. En daarnaast heeft de Schilderswijk de grootste markt van Nederland genaamd de Haagsche markt. En als kind kwam ik vroeger heel vaak in de Schilderswijk, met name op de Haagsche markt en op die markt kwam je heel Den Haag tegen en kon je de echte Haagse cultuur proeven.
Daar in die wijk staat een kleine kerk die de Havenkerk wordt genoemd en daar ben ik door God en Jezus met veel liefde opgenomen in de gemeenschap en dit heeft voor mij uiteindelijk geleid tot de gelukkigste dag van mijn leven. Op die dag heb ik besloten om te kiezen voor Jezus Christus en heb ik mijzelf laten dopen in de kerk. Dus in de Schilderswijk ben ik verlost en in aanraking gekomen met Jezus en de heilige vader. Ik ben er heel dankbaar voor dat dit mij is overkomen, midden in de Schilderswijk.
Wonen betekent voor mij een veilige plek hebben waarin je jezelf thuis voelt en geborgen. Het is een plek die ruimte biedt om jezelf verder te ontwikkelen en te ontplooien. Voor mij is thuis ook de plek waar je intiem kan zijn, bijvoorbeeld in gebed met God. Je kan vrienden, familie en kennissen uitnodigen om gezellig samen te zijn tijdens het eten. Verder brengen mijn lieve honden en katten meer leven in huis en genieten zij van een heerlijk en een goed verzorgd leven. Dus wonen is leven.
(2019)


Ouacima:
Ik voel me gewoon thuis. Hier ben ik opgegroeid en voor mij is het goed. Maar of ik hier met kleine kinderen zou blijven wonen weet ik niet zeker.
(2017)


Oumnia:
Ik vind het eigenlijk een wonder dat ik zo dichtbij het plein woon waar feest gevierd wordt.
(2017)


Paula:
Ik werk hier als vrijwilliger, en heb daarbij heel bewust voor deze wijk gekozen. Vooral omdat ik hou van multiculti. Als mensen zeggen dat het hier een zooitje is ben ik het totaal niet met ze eens! De mensen zijn hier heel open naar elkaar, dat valt mij op. Als vrouwen met elkaar praten kunnen ze alles met elkaar bespreken. Maar bijvoorbeeld ook tijdens een openbaar evenement zie ik een positieve mentaliteit: niemand is gespannen tijdens de voorbereiding.
(2017)


Peggy:
Ik woon heel centraal, in een rustig deel. Ik erger me af en toe aan slingerend vuil. Maar ik vind het fijn dat waar ik woon, mensen elkaar gedag zeggen.
(2017)


Peter:
Ik waardeer de diversiteit aan mensen, maar ook de diversiteit aan initiatieven. Er zijn zoveel mooie projecten die ervoor zorgen dat de wijk leeft en bruist. Het is belangrijk dat de wijk een positieve uitstraling krijgt (heeft). Dit is een kant van de wijk die mijns inziens te weinig aandacht krijgt en meer in de spotlights moet staan. Daar werken we met z'n allen dagelijks aan.
(2017)


Priya:
Er is veel veiligheid en je ziet regelmatig wijkagenten rondlopen.
Je ziet en merkt veel om je heen gebeuren.
(2018)


Rahma:
Ik hou van de Schilderswijk! Ik ben graag samen met verschillende mensen; als buren, vrienden, en kennissen. Met de organisatie die ik opgericht heb, Moeder en Dochter, richten wij ons op vrouwen die in isolement dreigen te raken. Bij ons kunnen vrouwen van vele afkomsten talen leren (Nederlands en Arabisch), elkaar ontmoeten, en leren samenleven in de maatschappij. Samen met vele vrijwilligers werken wij eraan dat ook deze vrouwen tot bloei komen. En dat straalt uit over een grotere omgeving.
(2017)


Rayane:
Het is gewoon leuk dat ik hier kan spelen en dat mijn school dichtbij is; daar loop ik zo naar toe. Maar voor mijn vader is het bijvoorbeeld ook goed dat hij naar het koffiehuis kan.
(2017)


Renate:
Vertrouwen. De Schilderswijk is de plek waar ongemerkt, vlak naast het centrum de grootste veranderingen op stedelijk gebied plaatsvinden. In vijf jaar tijd heb ik de wijk zien veranderen van een iet wat verpauperde wijk naar een groene, rustige en aangename wijk.
De mensen zijn echter hetzelfde gebleven. Aardige hulpvaardige mensen die, als je bijvoorbeeld even je portemonnee vergeten bent, je vertellen dat je morgen ook prima mag betalen.
(2017)


Ria:
Ik vind de Schilderswijk heel mooi. Overal waar je komt zie je kunst aan de muren. Hoe de kinderen daarvan genieten. Verschillende culturen die samenleven. Hoe de wijk omgaat met allerlei soorten mensen en hoe ze daarmee een voorbeeld zijn voor de kinderen.
(2019)


Rolando:
Het buiten zitten met buren, en even een praatje maken als er een bekende langskomt; dat vind ik leuk. Het is prettig dat mensen elkaar hier vrij laten; als ik de kinderen van mijn bovenburen hoor rondrennen zal ik niet klagen, en zij zullen mij niet boos aankijken als ik eens wat hardere muziek maak. Ik hoop hier zeker oud te worden. Tenminste, als mijn huis nog wel zo lang mee gaat, want dat is helaas niet in goede staat.
(2017)


Ruud:
Je hoort vooral negatieve dingen over deze wijk, maar ik denk dat het allemaal niet zo slecht is. Er gebeuren ook hele mooie dingen! Ik vind het bijvoorbeeld fantastisch om te zien als mensen die het niet zo breed hebben, opbloeien. Als je vertrouwen geeft, en samenwerkt in overleg, kun je samen ver komen.
(2017)


Sabine:
De leuke activiteiten in de buurt: kindvriendelijk, en met veel speeltuinen in de omgeving.
(2018)


Saïd:
Toen ik hier als klein jongetje opgroeide was het een minder veilige plek dan nu. Mijn vier kinderen groeien hier op en ik weet het zeker: ik wil hier niet meer weg.
Als er onrust in de wijk is, dan wordt daar nu wel anders mee omgegaan dan een tijd geleden. Er is een groep buurtbewoners opgestaan die als echte buurtvaders de rust in de wijk mede bewaren, en die ervoor zorgen dat de wijkagenten ook ondersteuning vanuit de wijk zelf kunnen krijgen.
Zelf ben ik loodgieter, en ik vergelijk de maatschappij, en ook onze wijk, wel eens met een huis: om het stevig te bouwen moeten zowel de electricien, de loodgieter als de timmerman, goed met elkaar samenwerken. We moeten het als team doen want je hebt elkaar nodig.
Volgens mij gaat het in Den Haag langzamer dan bijvoorbeeld in Rotterdam, maar toch: culturen mengen uiteindelijk met elkaar, ik zie steeds meer Turkse mensen die bijvoorbeeld met een Marokkaan trouwen. Zelf spreek ik tijdens mijn werk meerdere talen, zodat ook een oudere Surinaamse klant geholpen kan worden als er iets moet worden gerepareerd. Sommige ontwikkelingen hebben tijd nodig, en dat geldt voor mensen die uit verschillende culturen met elkaar te maken krijgen ook. Als ik in Groningen aan mensen vertel waar ik woon, doe ik dat met de borst vooruit, want ik ben trots op onze wijk en voel me een echte Schilderswijker. Daar krijg ik doorgaans ook positieve reacties op. En als iemand alleen de negatieve kanten van onze wijk blijft benadrukken? Ik moet zeggen dat ik helemaal niks heb met mensen die sensatie zoeken in andermans leed..
(2017)


Saïda:
De Schilderswijk vind ik een hele mooie plek om te wonen.
Diversiteit, gastvrijheid en behulpzaamheid; dat is wat ik hier waardeer.
(2017)


Saïda:
Ik vind de Schilderswijk heel gezellig, vooral omdat er veel verschillende culturen zijn.
(2018)


Samia:
De liefde bracht me vanuit Spanje naar Nederland. Ik woon hier nog maar kort, en ik voel me al op mijn gemak. Er zijn hier veel verschillende mensen, alles is dichtbij en ik kan dragen wat ik zelf wil.
(2017)


Sanae:
Je hoort veel over onze wijk, en ik vind het fijn om hier te wonen. Een mooi voorbeeld: toen ik terugkwam van vakantie groette een agent mij, omdat hij mijn gezicht herkende. Dat is bijzonder toch? Zoiets vind ik echt leuk!
(2017)


Sare:
We gaan leuke dingen doen, dat kan hier!
(2017)


Sau:
Voor mij is de Schilderswijk een leuke vriendelijke wijk!
(2018)


Selma:
Ik ben hier opgegroeid (sinds 1975). Er is een periode geweest dat ik ergens anders woonde, maar om voor mijn moeder te kunnen zorgen ben ik weer teruggekomen. En ik moet zeggen dat onze wijk door de jaren heen erg verbeterd is; dat was ook een reden om hier weer te komen wonen, en nu te willen blijven.
(2017)


Sema:
Ik ben helemaal tevreden want alles wat ik nodig heb is dichtbij. Ik voel me hier veilig. Het is een fijne plek om te wonen, en betaalbaar. Ik ben iemand die het fijn vindt als mensen elkaar met rust laten, zoals hier.
(2017)


Shanti:
Ik wandel hier graag. Het liefst langs het water bij de Hooftskade. Omdat de natuur me rust geeft, al is het maar met een enkele bloem. En wandelen is goed voor me. In de buurt van mijn eigen huis kom ik veel mensen op straat tegen en dan praten we even bij. Door iemand aan te spreken, zelf initiatief te nemen, kun je met elkaar uitwisselen, dat is heel waardevol.
Vandaag ga ik een gebedsritueel met bloemen uitvoeren, daarom heb ik een bos bloemen bij me. Maar ik wil er wel eentje aan Schilderswijkse bloemetjes geven!
(2017)


Sharmila:
Ik werk nu in de straat waar ik vroeger zelf altijd speelde als kind, want ik ben hier opgegroeid. Voor mij is het hier goed, en de mensen zijn hartelijk. We maken graag een praatje met elkaar.
(2017)


Sheelagh:
Ik werk hier sinds kort, en heb me de laatste tijd een beetje verdiept in de geschiedenis van deze wijk. Dat is heel leuk om te doen! Mijn nieuwsgierigheid kan ik hier goed inzetten, en wat ik zo waardevol vind aan plekken waar heel veel verschillende mensen dichtbij elkaar wonen is dat je dan zelf ook ’anders’ mag zijn, namelijk jezelf.
(2019)


Shewit:
Is het veilig waar ik woon? Ik woon naast het politiebureau!
(2018)


Sidelya:
Ik hou van de wijk omdat mijn tante er woont.
(2017)


Simran:
Het is hier echt gezelliger dan veel mensen denken! Ik kom vaak vanuit school naar het afhaalrestaurant van mijn ouders om ze te helpen, en het contact met de mensen die eten komen halen is er altijd goed.
(2017)


Soesila:
Voel je veilig, als in je eigen stad.
(2018)


Sonja:
Ik vind het hier heel prettig wonen. Mijn man en onze drie kinderen volgens mij ook. Wat me bijvoorbeeld blij maakte was dat een buurvrouw me een keer nadrukkelijk kwam bedanken voor onze tuin, ze vond dat het er zo mooi uitzag. En wat ik heel leuk vind is dat kinderen nieuwsgierig zijn en dan vragen of ze kunnen helpen met de plantjes.
(2017)


Souad:
Ik vind het hier leuk omdat alles dichtbij is.
Er zijn veel buurthuizen, en speelplekken voor kinderen.
(2018)


Suman:
Met mijn broertje speel ik graag in het park, dichtbij ons huis.
(2017)


Susanne:
De thermometer in mijn woonkamer telt 26 graden. Mijn raam tweehoog ver open. Aan de overkant van de straat, tweehoog recht tegenover mij staat mijn buurman op, zoals ik het noem, zijn rookbalkon. Het is de man van mijn buurvrouw, naar wie ik zwaai als zij de was ophangt. Zij hebben kinderen, volgens mij vrolijke kinderen, die het leuk vinden om op de woonkamerbank te klauteren. Hun namen ken ik niet. Het zijn mijn Marokkaanse zwaaiburen.
De muziek komt uit het raam naast mij. Vrolijke ritmen. De muziek van mijn Antilliaanse buurman. Hij heeft best een goede smaak. Vaak draait hij goede muziek. En heel divers. Vooral hard.
Ik zie de irritatie van mijn zwaaibuurman aan de overkant. Hij roept tegen mijn Antilliaanse buurman dat zijn muziek asociaal hard staat en zachter moet. Mijn Antilliaanse buurman boos: "Hoezo bemoei je je met mij? Je moet me niet in mijn vrijheid beperken. Blijf bij jezelf en laat me met rust." Mijn in zijn privacy aangetaste Antilliaanse buurman en mijn in zijn rust aangetaste Marokkaanse buurman beginnen een vurige discussie die zich steeds meer beperkt tot het Haagse Harry vocabulaire, tot mijn tegenoverbuurman mij vanuit zijn balkon bevestiging zoekend aanspreekt, dat dit toch echt wel asociaal is. Nu zit ik ineens middenin hun gesprek. Moet ik nu partij kiezen? Mijn Marokkaanse buurman kan ik zien, mijn Antilliaanse buurman die naast me woont niet. Maar wij horen elkaar alledrie wel vanuit onze drie ramen, net alsof wij in een kamer staan.
Ik zeg tegen mijn zwaaibuurman aan de overkant dat mijn buurman naast mij een erg lieve buurman is die inderdaad veel te harde muziek draait. "Als je hem vriendelijk vraagt om zijn muziek zachter te zetten zal hij zijn muziek zachter zetten. Als je boos van hem eist om zijn muziek zacht te zetten zal hij zijn muziek waarschijnlijk harder zetten," zeg ik. "Ja, maar dit kan niet. De muziek moet zacht en hij luistert niet. " "Ja klopt. De muziek is te hard. En hij luistert niet. Maar als je hem niet aanvalt luistert hij wel. Want hij is niet asociaal."
Ik zie mijn tegenoverbuurman rustiger worden en nadenken. Ik hoor mijn Antilliaanse buurman ook nadenken. Ik weet dat hij gehoord heeft wat ik zei. Mijn Marokkaanse buur kijkt naar mij. Ik lach hem aanmoedigend toe. Hij kijkt naar mijn Antilliaanse buurman en zegt nu heel rustig dat hij echt last heeft van de harde muziek. Even later hoor ik de muziek uit het raam naast mij zachter worden.
Nog steeds ken ik de namen van mijn tegenoverburen niet. Maar het geeft mij altijd een fijn gevoel als ik mijn buurman op zijn balkon zijn sigaret zie roken en zijn vrouw en ik vriendelijk naar elkaar zwaaien als zij de was ophangt.
De muziek van mijn Antilliaanse buurman staat nog steeds loeihard. En als ik geluk heb draait hij iets wat ik leuk vind.
Een paar dagen later hangt er weer een tasje met mandarijnen aan mijn deur, van mijn buurman die even wilde laten weten dat hij aan me denkt.
(2018)


Tila:
Ik vind de Havenkerk m’n tweede huis waar ik graag kom. En de Schilderswijk, daar komen heel veel culturen bij elkaar; mooi om te zien.
(2019)


Toon:
Ik ben in deze wijk opgegroeid en herinner me de saamhorigheid van de Schilderswijk uit mijn jeugd nog goed: mensen hielpen elkaar als iemand in de knel zat. En het is eigenlijk heel verdrietig dat die structuur losraakte toen grote delen van de wijk werden gesloopt en er nieuwbouw kwam. Voor veel mensen was het toen niet mogelijk om terug te keren, en dat zie ik als een groot gemis voor mijn familie en kennissen.
In mijn eigen woonomgeving, tegen de Schilderswijk aan, voel ik me prima. En ik vind het bijvoorbeeld goed om te zien als er diverse winkels en ondernemingen in één straat zitten, als culturen mengen, en de Nederlandse winkels niet allemaal verdwijnen. In de straten waar het omslaat naar een enkele nieuwe cultuur voel ik me namelijk niet thuis.
(2019)


Tulay:
Een heel warm gevoel heb ik bij onze wijk; ik vind het hier echt geweldig! Mensen zijn betrokken en er zijn veel verschillende culturen. Wat ik wel eens in andere wijken heb, dat ik vuil wordt aangekeken om mijn hooffdoek, komt hier niet voor. Ondanks dat wij thuis eigenlijk te weinig ruimte hebben en denken over een groter huis, weet ik dat ik hier absoluut niet weg wil.
(2017)


Victor:
Hier is dynamiek, voor mij is dat heel belangrijk. Ik woon graag op plekken waar beweging is, omdat er nieuwe ideëen uit voort kunnen komen. En het is lekker dichtbij het station..
(2017)


Yasmin:
Ik doe hier vrijwilligerswerk, maar helaas woon ik hier nu niet meer. Ik heb heimwee, en dat komt vooral door de Schilderswijkse betrokkenheid tussen mensen; een positieve sociale controle.
(2017)


Yasmina:
Ik woon hier nog maar kort.
Maar omdat mijn familie hier woont, en ik hier op school zit, voel ik me al helemaal thuis.
(2017)


Yassine:
Deze wijk is mijn huis! En met meerdere mensen in een huis heb je te maken met verschillende behoeften. Juist die verschillende culturen, smaken en geuren, is wat voor mij Nederland mooi maakt. Ik ga graag voor de mix. En voor deze wijk hoop ik bijvoorbeeld dat Nederlanders die al generaties in dit land wonen hier ook willen wonen. Op die manier ontstaat een goede balans.
(2017)


Youssef:
Het is een gezellige wijk, met veel leuke mensen.
Al mijn vrienden wonen hier en mijn familie is dichtbij.
(2017)


Yuk Yu:
Ik woon hier, en vind het er leuk en vriendelijk.
(2018)


Zoulikha:
Ik moet bekennen dat ik wel wat vooroordelen over de wijk had, en dacht dat het een hele slechte omgeving zou zijn. Nu ik hier werk ontdek ik steeds meer bijzondere plekken in de buurt, zoals leuke tuinen en sportactiviteiten voor kinderen. Er wordt hier meer georganiseerd dan ik dacht en het zou leuk zijn als meer mensen dat net als ik gewoon zelf komen ervaren!
(2017)