nieuws | in het huis van Rozsa Neni

Begin oktober 2010 heb ik een week gewerkt vanuit de artist in residence locatie van kunstenares Elizabeth de Vaal, VOLpension in Pecsbagota, Hongarije. De dorpsgemeente stelde een oud vervallen huis ter beschikking voor de kunstenaars die dit jaar naar het dorp kwamen.

Het artist in residencehuis was heel luxe, en de omgeving (zuidwest Hongarije) prachtig om in te wandelen.

Het oude huisje waar ik in mocht werken was zeer vervallen; het stond al vijf jaar leeg. De laatste bewoonster was Rozsa Neni, een Roma die daar, tot haar overlijden door kou, lange tijd alleen heeft geleefd.

Samen met Victor van Pieterson heb ik het verlaten huis leren kennen als een plek waar mijmeringen je om de oren suizen. We hebben gesnuffeld, gebladerd, gepeuterd, gefotografeerd, gefilmd, gespeculeerd, geluiden opgenomen, enzovoort. Zo vond hij bijvoorbeeld een cassettebandje dat volledig onder het stof zat, waardoor je een glimp van de vroegere sfeer van Rozsa Neni kunt opvangen: in het clipje in de foto's hieronder, met de foto van het cassettebandje, is het eerste liedje te horen.

Vlak voor onze komst waren de meeste spullen uit het huisje gehaald en op een brandstapel vernietigd. Het vuur heeft eigenlijk een selectie gemaakt in de objecten waarmee wij nog aan de slag konden: kleine dingen die in kieren achter waren gebleven, te zware krakende meubels, en de muren van het huis zelf.