nieuws | Haar ruimte, mijn moment; Jacob Hartog Prijs

"Haar ruimte, mijn moment" is een werk van ongeveer 10 cm bij 10 cm dat voortgekomen is uit de artist in residence in Pecsbagota, Hongarije (klik hier voor info daar over).

Het werk bestaat uit een foto op mdf, gegoten in epoxyhars.

Op de foto zie je een deel van een vrouw, die in het licht van het raam haar halssieraad draagt.

Deze scene vond plaats in het vervallen huis van de jaren geleden overleden Romavrouw Rozsa Neni; ik hulde me in haar spullen.

Het sieraad heb ik gemaakt van elektriciteitsdraden die in een grote zak op de zolder van het huisje lagen; de man van Rozsa Neni vlocht er siervazen mee. De klimplant die door het kapotte raam naar binnen gegroeid was gaf me het idee: zoals een klimplantje zijn stengels om alles heen krult voor houvast, zo krulde ik de elektriciteitsdraden, om spijkers uit het huisje.

Ik zie een verband tussen de sierlijke klimplantjes zoals akkerwinde en haagwinde, die door boeren als onkruid worden gezien, en de Roma, die in Hongarije vaak buiten het stramien leven en dikwijls worden verguisd.

Met dit werk heb ik tot mijn grote plezier de Jacob Hartog Prijs 2011 gewonnen. Het werk is van 9 april tot en met 1 mei te zien bij Pulchri Studio in Den Haag, tijdens de groepsexpositie Voorjaarssalon.