" Uit enthousiasme voor mijn wijk ontwerp ik een collectie bloemmotieven, bestaande uit Schilderswijkse bloemetjes.
Ik vind dat er vaak iets over het hoofd gezien wordt als men het over de Schilderswijk heeft, namelijk: positiviteit.
Terwijl er heel wat moois te ontdekken valt, en veel bewoners zich er thuis voelen."

Rozemarijn Lucassen, bewoner van de Schilderswijk

Scroll over de bloem om te lezen wat mensen in de Schilderswijk leuk vinden aan de wijk.
Galid:
Welkom in de Schilderswijk!
Mensen zijn hier gastvrij; als je bij iemand langs komt moet je niet verbaasd zijn als je meteen te eten krijgt. En voor de verschillende maaltijden, uit vele culturen, zijn alle ingrediënten te koop op de Haagse Markt. Tegelijkertijd is men hier al met weinig tevreden; de kunde om met eenvoud te leven en toch gelukkig te zijn zie ik hier om me heen. Ik kom uit Nieuwkoop, een hele andere omgeving, en voor mijn kinderen zou zoveel ruimte natuurlijk fijn zijn om in te kunnen spelen. Toch blijf ik graag: als kinderen de taal goed beheersen en zich hier ontwikkelen zie ik een goede toekomst voor ze.


Adita:
In onze buurttuin Het Schildershof worden zaden en recepten van verschillende culturen uitgewisseld. Dan neemt de een Marokkaanse koffie mee en de ander Turkse thee, om aan anderen te laten proeven. We wisselen wel vaker eten uit en ik geniet echt van de mix aan culturen! Ik ben Afghaans, woon nu zo'n twintig jaar hier en ik voel me echt helemaal thuis.


Aleyna:
Er wonen hier veel kinderen, daarom kun je hier veel vrienden maken.


Arjen:
Ik vind de betaalbaarheid en de diversiteit aan culturen fijn. En ik ben blij met de leuke plekken waar je eten kunt halen. Ik ben politicus en ik zie het wonen in deze wijk trouwens ook als een meerwaarde voor mijn werk.


Atif:
Ik vind het fijn dat mijn oom en oma hier allebei wonen.


Aya:
De zon komt altijd op in de Schilderswijk! Als ik me in de ochtend boos voel, en naar buiten ga, word ik blij.


Ayoub:
Deze wijk heeft mij gemaakt tot wat ik ben. En het is hier gezellig he? Hier is het echte leven namelijk. Er is ook wel wat verbeterd: vroeger zorgde ik voor problemen en vond ik dat niemand iets voor ons jongeren deed, nu ben ik zelf meester bij het buurthuis Samson. En ik ga goed om met jongens waar ik eerst mee vocht. Ik kan wel zeggen dat ik echt trots ben op deze wijk.


Beppie:
Ik ben geboren en getogen in de Schilderswijk, en woon er al mijn hele leven. Ik hoef hier echt niet weg hoor! Ik heb eens, toen ik jong was en ging solliciteren, bij dat gesprek gezegd: " Een ding: ik kom wel uit de Schilderswijk. Dan weten jullie dat meteen." Die baan heb ik toen wel gekregen, dus dat was geen probleem. En als ik mensen in bijvoorbeeld Friesland vertel waar ik woon, zijn ze altijd verbaasd dat ik het hier zo naar mij zin heb. Op onze boot zit een sticker van een ooievaar. Daarover zeg ik: " Hoog op de poten, kaal in de veren en een grote bek, zoals het wapen van Den Haag.."


Cagdas:
Het zou best kunnen dat ik hier na mijn studie blijf wonen; de drukte bevalt mij. Er woont hier veel familie van me en ik vind het om eerlijk te zijn wel prettig om zoveel Turkse mensen om me heen te hebben. Ik geniet ervan als mensen samenkomen.


Chaimae:
Ik vind het een leuke drukke wijk.


Destiny:
Mijn familie komt hier vaak tijdens evenementen, met onze draaimolen en de poffertjeskraam. Ik ga dan graag mee, omdat ik het heel gezellig vind.


Duhan:
Ik houd ervan dat hier zoveel feesten zijn, daar heb ik altijd zin in!


Elif:
Ik vind het hier leuk omdat er zoveel lieve mensen zijn.


Erik:
Met het stukje waar ikzelf woon ben ik heel tevreden. Over het grotere geheel maak ik me wel zorgen. Dat komt bijvoorbeeld doordat ik hoorde dat mijn vriendin op straat uitgescholden werd, zonder dat de jongens die dat deden gecorrigeerd werden door de oudere mannen die erbij in de buurt zaten. Ik denk dan dat de verschillende culturen te weinig naar elkaar toe bewegen. Toch heb ik daarna mijn huis hier gekocht. En ik ga bewust naar de winkels hier in de wijk, om de middenstand te ondersteunen. Als bloem laat ik graag een paardenbloem zien, die overal tussen het asfalt door kan groeien.


Figo:
Een van de leukste dingen vind ik het halen van een dönerbroodje bij de Turkse bakker. Er zijn hier veel van die bakkerszaken; daar geniet ik van.


Fleur:
Ik ben in de zeventig en als verjaardagscadeau heb ik een rondleiding door de Schilderswijk geboekt, voor al mijn vrienden. Dat was een indrukwekkende kennismaking! Er zijn hier zoveel positieve initiatieven, van mensen die echt wat willen maken van hun leven. Toen ik hier een woning kon kopen, bedacht ik me dan ook geen moment, ondanks dat de makelaar me vroeg of ik wel zeker wist dat ik hier zou willen wonen. Ik ben ervan overtuigd dat mensen uit verschillende werelden er goed aan doen om met elkaar te mengen, en dat ga ik nu zelf ook doen. In dit laatste deel van mijn leven sta ik open voor een nieuw avontuur.


Gamze:
Als ik terug kom uit het buitenland vind ik het fijn om weer gewoon Nederlands te kunnen praten met iedereen, en natuurlijk om mijn vriendinnen weer te zien. Dit is echt mijn plek, hier weet ik alles te vinden!


Hanna:
Als ik de planten in mijn kadetuintje water geef krijg ik vaak reacties van mensen. Kinderen vinden het soms vreemd dat ik met een gieter water uit de gracht hijs; ik probeer ze dan uit te leggen waarom ik het tuintje verzorg. Af en toe krijg ik ook plantjes cadeau; die staan dan plotseling bij het hek. Ik denk dat ik wel weet van wie ze komen, namelijk van een meneer die bij de bloemenveiling werkt. Soms zette hij zelfs hele partijen voor ons neer.. Helaas zou ik zijn gezicht niet meer goed herkennen, terwijl ik hem misschien zo nu en dan tegenkom op straat. Jammer genoeg kan ik hem dus niet bedanken. Maar ik vind het heel erg leuk, en ik zet zijn bloemen iedere keer in het tuintje.Hiranur:
Het is hier goed. Ik vind het leuk dat het hier altijd druk is.Imran:
Ik vind het leuk dat hier veel mensen zijn, en dat er veel plekken zijn waar je kunt spelen. Het is de beste wijk.


Ismaël:
Gelukkig kan ik in onze straat lekker buiten spelen, dat doe ik graag. Er wonen hier heel veel mensen, maar in mijn straat is het rustig.


Jacobien:
Mensen kennen elkaar, er is een ouderwetse gezelligheid.


Jeremiah:
Er zijn hier heel veel mensen, met veel moois, zoals bloemen.


Judyta:
Wonen waar ik woon, in de Jan Steenstraat, is heel leuk omdat het dichtbij een gezellig park is.


Jullian:
In de achtentwintig jaar dat ik hier woon heb ik gemerkt dat het averechts werkt als je meteen boos op overlast reageert, en dat doe ik niet meer. Sindsdien voel ik me hier meer op mijn gemak. We gaan nu meer met elkaar in gesprek, en dan blijkt dat we het beste met elkaar voor hebben. Volgens mij kun je, als je hier goed kunt wonen, eigenlijk de hele wereld aan: het maakt je streetwise.
Van de mensen om mij heen krijg ik weleens eten, of ze nodigen me uit als er feest gevierd wordt, dat waardeer ik. De manier van communiceren is hier ruw en direct, en gaat niet via anonieme briefjes, zoals je weleens ziet in andere delen van de stad. En als er iets mis gaat bij iemand schiet iedereen (vriend en vijand) meteen te hulp.
Wanneer ik zeg dat ik wel in een chiquere wijk zou willen wonen, vraag ik me tegelijk af of ik daar eigenlijk wel gelukkiger zou zijn!


Khadija:
Ik vind de Schilderswijk leuk om de winkels die er zijn.


Khadija:
Ik woon hier nu negen jaar. Veel vriendinnen en familieleden van mij wonen hier ook, daar ben ik heel blij mee.


Kishan:
Ik ben een tijd lang bezig geweest om onze winkel mooi op te knappen, en ik zie dat mensen nieuwsgierig zijn. Ik ben hier echt wat nieuws begonnen en dat voelt goed.


Laila:
Ik woon bij de Delftselaan, daar is het eigenlijk heel rustig. En ik voel me hier zo ontzettend thuis, als ik mijn straat in kom voel ik dat echt. Misschien komt dat ook doordat ik hier ben opgegroeid; het is zo vertrouwd voor me.


Latisha:
Toen ik hier op mijn zestiende naar toe verhuisde was ik zo blij dat het huis een voortuin heeft... Het is een heel leuk huis, en ook de rust eromheen had ik niet verwacht. Voor mij is het bovendien fijn dat het dichtbij het centrum is.


Leda:
Het is gezellig om de buren te spreken, zo op straat, en samen te eten. Vrienden van ons wonen ook hier, een paar straten verderop.


Ludger:
Het gemak waarmee je hier een praatje met elkaar maakt valt mij op. Dat is echt anders dan in andere wijken. Het komt doordat er veel mensen buiten zijn, maar ook doordat men minder op zichzelf is, hier zijn mensen beschikbaar. De Vaillantlaan doet mij denken aan Parijs, omdat het dag en nacht leeft.


Maaike:
We zijn met onze winkel De Koopjeshoek nu een paar weken open en ik heb het gevoel dat we echt in een warm bad terecht zijn gekomen. We krijgen hele enthousiaste reacties, en mensen bieden zelfs aan om komen te helpen. Bijvoorbeeld zodat ze dan bij ons wat beter Nederlands kunnen leren spreken.


Marly:
Iedereen kent elkaar, en let op elkaar om te zorgen dat het goed gaat in de buurt.


Marzia:
De mensen komen hier voor elkaar op, ze helpen elkaar.


Mira:
Mijn moeder werkt hier en ik kom graag bij haar werk op bezoek. Dan drinken we samen met haar collega's thee, praten we gezellig, of we tekenen samen.


Miray:
Ik heb het gewoon naar mijn zin!


Mohamed:
Ik ben hier geboren en opgegroeid, en ik vind het inderdaad een hechte wijk. Misschien dat die verbondenheid voor anderen vreemd is, maar via ons buurthuis kun je makkelijk mensen leren kennen, ook als je hier niet woont.


Mohamed:
Ik vind dit een hele aangename wijk, maar in mijn tienertijd schaamde ik me dat ik hier woonde. Ik was bang dat mijn klasgenoten in Voorburg dachten dat ik een arme sloeber zou zijn. Totdat ik een keer de hele klas heb uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de moskee bij mij in de buurt; toen kreeg ik hele positieve reacties. We hadden laatst een klassen reünie, en dat bezoek kwam weer ter sprake; het was een leuke herinnering.
Op dit moment wordt mijn koopwoning gebouwd, in de buurt. Daar heb ik heel bewust voor gekozen. Omdat mijn ouders hier wonen, en ik er dan voor ze kan zijn, maar ook voor mijn kinderen in de toekomst. Zelf heb ik hier een mooie jeugd gehad, met een hele goede basisschool om de hoek, en dat gun ik mijn kinderen ook.
Ik zie dat mensen hier wat voor elkaar over hebben, en niet alleen maar op zichzelf gericht zijn.


Mohamed:
Er was vorig jaar een springkussen op het plein voor mijn school, en op dat plein speel ik vaak.


Moska:
Er zijn hier in buurthuis De Mussen zoveel nationaliteiten! In deze kantoorruimte alleen al zijn op dit moment zes verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd.


Moussa:
Ik zie dat mensen graag een praatje met elkaar maken, zo op straat; ze staan open voor elkaar. Ik denk dat dat met de Marokkaanse cultuur is meegekomen. Bij ons in de Voordeelbakker komt eigenlijk iedereen, ook steeds meer Nederlandse Nederlanders. En als er in de toekomst nou eens een pinautomaat in de straat zou komen zou dat helemaal mooi zijn...


Nataly:
Ik ben het helemaal niet eens met alle negatieve dingen die ik over de wijk hoor! Als ik hier als vrouw alleen over straat loop, ook om twaalf uur in de nacht, voel ik me gewoon veilig. En ik woon hier al 34 jaar. Zolang jij niemand lastigvalt en mensen niet op een neerbuigende toon aanspreekt, zal je ook van niemand last hebben.


Nihat:
Dat wij met zoveel kleuren, culturen, talen en soorten mensen hier op dit stukje grond vredig samenleven! Mensen laten elkaar hier met rustig begaan; als de buren een keer lawaai maken bij het klussen, levert dat niet meteen een probleem op.


Oumnia:
Ik vind het eigenlijk een wonder dat ik zo dichtbij het plein woon waar feest gevierd wordt.


Paula:
Ik werk hier als vrijwilliger, en heb daarbij heel bewust voor deze wijk gekozen. Vooral omdat ik hou van multiculti. Als mensen zeggen dat het hier een zooitje is ben ik het totaal niet met ze eens! De mensen zijn hier heel open naar elkaar, dat valt mij op. Als vrouwen met elkaar praten kunnen ze alles met elkaar bespreken. Maar bijvoorbeeld ook tijdens een openbaar evenement zie ik een positieve mentaliteit: niemand is gespannen tijdens de voorbereiding.


Rayane:
Het is gewoon leuk dat ik hier kan spelen en dat mijn school dichtbij is; daar loop ik zo naartoe. Maar voor mijn vader is het bijvoorbeeld ook goed dat hij naar het koffiehuis kan.


Samia:
De liefde bracht me vanuit Spanje naar Nederland. Ik woon hier nog maar kort, en ik voel me al op mijn gemak. Er zijn hier veel verschillende mensen, alles is dichtbij en ik kan dragen wat ik zelf wil.


Sanae:
Je hoort veel over onze wijk, en ik vind het fijn om hier te wonen. Een mooi voorbeeld: toen ik terugkwam van vakantie groette een agent mij, omdat hij mijn gezicht herkende. Dat is bijzonder toch? Zoiets vind ik echt leuk!


Sare:
We gaan leuke dingen doen, dat kan hier!


Selma:
Ik ben hier opgegroeid (sinds 1975). Er is een periode geweest dat ik ergens anders woonde, maar om voor mijn moeder te kunnen zorgen ben ik weer teruggekomen. En ik moet zeggen dat onze wijk door de jaren heen erg verbeterd is; dat was ook een reden om hier weer te komen wonen, en nu te willen blijven.


Sema:
Ik ben helemaal tevreden want alles wat ik nodig heb is dichtbij. Ik voel me hier veilig. Het is een fijne plek om te wonen, en betaalbaar. Ik ben iemand die het fijn vindt als mensen elkaar met rust laten, zoals hier.


Sidelya:
Ik hou van de wijk omdat mijn tante er woont.


Sonja:
Ik vind het hier heel prettig wonen. Mijn man en onze drie kinderen volgens mij ook. Wat me bijvoorbeeld blij maakte was dat een buurvrouw me een keer nadrukkelijk kwam bedanken voor onze tuin, ze vond dat het er zo mooi uitzag. En wat ik heel leuk vind is dat kinderen nieuwsgierig zijn en dan vragen of ze kunnen helpen met de plantjes.


Suman:
Met mijn broertje speel ik graag in het park, dichtbij ons huis.


Tulay:
Een heel warm gevoel heb ik bij onze wijk; ik vind het hier echt geweldig! Mensen zijn betrokken en er zijn veel verschillende culturen. Wat ik wel eens in andere wijken heb, dat ik vuil wordt aangekeken om mijn hooffdoek, komt hier niet voor. Ondanks dat wij thuis eigenlijk te weinig ruimte hebben en denken over een groter huis, weet ik dat ik hier absoluut niet weg wil.


Victor:
Hier is dynamiek, voor mij is dat heel belangrijk. Ik woon graag op plekken waar beweging is, omdat er nieuwe ideëen uit voort kunnen komen. En het is lekker dichtbij het station..


Yasmina:
Ik woon hier nog maar kort. Maar omdat mijn familie hier woont, en ik hier op school zit voel ik me al helemaal thuis.


Youssef:
Het is een gezellige wijk, met veel leuke mensen.
Al mijn vrienden wonen hier en mijn familie is dichtbij.


Zoulikha:
Ik moet bekennen dat ik wel wat vooroordelen over de wijk had, en dacht dat het een slechte omgeving zou zijn. Nu ik hier werk ontdek ik steeds meer bijzondere plekken in de buurt, zoals leuke tuinen en sportactiviteiten voor kinderen. Er wordt hier meer georganiseerd dan ik dacht en het zou leuk zijn als meer mensen dat net als ik gewoon zelf komen ervaren!